Translate

Aslana aslan gibi

Kadim mertebesine gelen bir dost "ite it, cakala cakal, aslana aslan gibi davranilir" dedi. Sonra tartistik ve sonucta ite ve cakala hicbir sey gibi, sadece aslana aslan gibi davranilir dedik. O dedi aslinda, tartismadik da. Bir hava katmaya calisiyorum konuya.

Neyse sonra "ohe ne guzel laf oglum" dedim ben...
Kurtlar vadisi kizim dedi.

Kahretsin ehehehe

Heeell yeaaah!!!

Topluca dinleyelim atalim kendimizi balkonlardan hell yeaaah!!!

Ozlem

Su aralar Incubus ve Rage Against the Machine dinleyerek geziyorum. Incubus'un bu sarkisina da cok fazla takildim cunku tam da bugunlerde ozlediklerimin haddini cizemiyor hesabini tutamiyorum.

Sabah uyaninca baslayip aksam yatana kadar artararak devam eden bir ic sizisi, burun diregi sizlamasi.. Beklemek ve beklemek, neyi bekledigini bilmeden, bildiklerine de ulasamadan.

Zor zanaatmis. Bir an once gecer umarim.


Brezilya'lı Billie Jean

Caetano Veloso, Brezilya'lı bir dönemin kendi ülkesinde yasaklı müzisyenlerinden. Sisteme şarkılar türküler yazıp okuyor zamanında, Gilberto Gil ile birlikte 1969 yılında sınır dışı ediliyor ve bir kaç sene sonra ülkesine dönüyor. 1980'ler sonrasında da dünya çapında bir isim olmuş. Daha önce aday olmasına karşın da 2006 yılında ilk kez Latin Grammy Ödülü'nün sahibi oluyor.

Dinlerken eriyip gidilebilen bir sesin sahibi olan bu baba müzisyenin bir de protest bir kimliğe sahip olması ayrı bir memnuniyet uyandırıyor bende.

Veloso'nun saymakla bitmez kayıtları arasında 1986 yılında yaptığı kendi adını taşıyan albümünde de yer alan bir cover var ki dinler dinler 'Tamam öldür beni Caetano' dersiniz, dikkat edin. Bu cover; Billie Jean. Bildiğimiz MJ şarkısı.

Linda Batista isimli Brezilya'nın 50'li yıllarda meşhur yorumcusunun Nega Maluca isimli şarkısı ile başlıyor ama bu kez:

"tava jogando sinuca
uma nega maluca
me apareceu
vinha com um filho no colo
e dizia pro povo
que o filho era meu"

(Çeviri Portekiz'li bir arkadaşın bana gönderisi, sağolsun. Tabi yanlış varsa günah onun)
"i was playing snooker
a crazy black woman
came to me
with her son on her lap
and she was telling the people
that the son was mine"

***

Hiçbir cover bir şarkının orjinali gibi olamaz vs., evet, tabiki... Hani bunu derseniz katılıyorum ben de, en baştan söyleyeyim. Zaten buna da pek cover denemez. Veloso, başlamış Nega Maluca ile almış Billie Jean'i, katmış içine bir tutam The Beatles, Eleanor Rigby'i ortaya yeni bir şarkı cıkarmış. Kıyaslamayınız.

Video Amerika'da o yıllarda albüm tanıtımı öncesinden bir kayıt, o yıllardan bir performans.



Forget Her

Canim bir arkadasim gonderdi bugun, daha once neden kacirdigimi dusunurken de ekledi: "Olmeden once kaydetmis ama albumlere konulsun istememis hicbir zaman" . Isin derinligini bilemiyorum ancak yine diger bir rivayete gore sarkilarinda ozellikle asik oldugu bir kimseden bahsetmedigini soylemis bir roportajinda.

Bazi insanlarin icinde ask digerlerinden daha belirgin can bulur gibi dusunurum hep, sanatin da askin dogadan alinan herhangi bir yansimayla disa vuruldugunu... resim, muzik, heykel vs. bilemiyorum tabi, bunlar bos vakitlerde gelen tartisilip olgunlasmamis dusuncelerim ayni zamanda atiyorum ezelden. Ama su sarki birine yazilmamis diyelim, peki nasil her dinleyiste daha yavas daha yavas cana kastediyor onu desin biri.

Sozlere tikla gel.

Dünya

Ne de guzeldir Yavuz Cetin. Erkan Ogur'un bir kere dokunsam tasa dondurecegini sandigim perdesiz gitariyla nasil bir hali vardir bu sarkinin, vah bana vahlar bana.
Karanlikta dinlenmez bu sarki, gozler de kapatilmaz sonra elimden sigara dusecek de evi yakacagim da...